Sortera efter:

Special tips

Motionär. Fästzonen enligt flera sidor gällande vallatips så står de skrivet att fästzonen ska ruggas upp med sandpapper. Gör man de så tappar man flexibiliteten att ändra fästzonens längd. Dvs om man skulle vilja korta ned den av någon anledning. Rödsprit går bra att använda innan man lägger på fästvallan. Rödsprit torkar ut belaget, vilket gör att fästvallan sitter i likhet som om man har använt sandpapper. 

Proffs. Se till att dina skidor är uppmärkta med alla höjder som finns på den. Dvs 0,2, 0,4, 0,6, 0,8, 1,0 osv. Märk även ut vart ditt slutspann är. Har man alla dessa markeringar, så är det väldigt enkelt att kunna bättre på sitt fäste. Exempelvis på slutspannet alt mellan 0,8 markeringarna. När du vallar fästvallan, valla aldrig ända bak till 0,2. Avsluta helst innan, ex vis 0,4 alt 0,6 markeringen. Men de beror lite på vart den markeringen slutar.

Motionär. När du lägger på fästvalla. Använd alltid den kallaste burken närmast belaget. Värm gärna in den. Lägg sedan på den valla burk som passar för dagens temperatur. Man lägger alltid på en valla som ligger varmare än den temperatur som är för dagen. Ex. är de -5, så lägger du på en som är för ca -2 grader. När du lägger på, låt vallaburken vila mot skidan. Dvs ingen kraft när du vallar. Korta rörelser utan kraft. Klossa sedan ut det lagret. Åker du längre alt att det är isig snö, lägg på flera lager. 

 

Proffs. För att få bättre fart på skidorna så kan du klistra en matt tejp på spetsen av skidorna och någon dm ned mot bindningen. De som händer är att spetsen på skidan får ett motstånd. Vilket inte påverkar glidet något, i och med att spets delen är så " fjädrande ". Men de som gör att glidet ökar är att man får mer luft under skidan, pga att spetsen höjer sig. Luft mellan skidans belag och snö ökar glidet. De fungerar endast på klassiska skidor.

Motionär. Köp inte på dig för många vallor. Vallning ser och hörs betydligt krångligare än vad det är. När det gäller burkvalla. ( den används så länge skidspåret inte är isigt ) så behöver man bara 2 st burkar. Dvs om man vallar från - 1 och kallare. Om man åker då det är varmare så behövs ytterliggare en burk. ( gul ). De som behövs är en grön som man värmer in närmast belaget. Sedan en burk runt 0 grader. Vi rekommenderar de burkar vi har. 1 st Star target S8 ( grön ) 1 st Star Target S3 ( röd ) och sedan om man åker då de är varmare 1 st Star Target S2 ( gul ). När de gäller klister ( isiga spår ) är de samma där. 1 st grundklister som man värmer in. Sedan ett klister runt 0 grader. Skulle man åka då det är varmare så behövs ytterliggare ett klister. Vi rekommenderar 1 st Star Target Base ( blå ) 1 st Star Target K3 ( röd ) och skulle de vara varmare 1 st Star Target spring K5. Man använder base eller grön som underlag för den andra vallan. Skulle man inte använda den så åker man bort den vallan som passar för temperaturen.

Proffs. Vi tänkte ge lite råd för dig som lämnar in skidor på slipning. För er som inte väger så mycket, ni ska ha en mycket finare slipning än den som är tyngre. Den tyngre åkaren har mer friktion mot snön, vilket gör att man måste skapa mer luft mellan belag och snö. Har man en för grov struktur så " skär " skidorna fast in snön, vilket gör att det går tyngre. Vi rekommenderar alltid en finare struktur vid slipning. Då kan man komplettera själv struktur med en riller. Tänk på att grovkornig snö skapar luft mellan snö och belag, medans pudersnö inte skapar någon luft. De betyder mer struktur vid pudersnö, kontra grovkornig snö.

Motionär. När ni rengör skidornas fästzon, så använder ni vallaväck. Men man får INTE använda vallaväck på glidytorna. Skidorna kommer att samla på sig smuts. ( sot i snö, valla som är i spåret etc ) Ska man ta bort den smutsen från glidytorna, så använd en fuktig trasa med vallaväck. Men ännu bättre att rengöra skidornas glidytor är att värma dit ett paraffin, medans det är varmt så sicklar man bort paraffinet. Du kan även använda en vätske valla. Stryk på den på glidytorna, innan den har torkat till, ta en trasa och ta bort den.

Proffs. Nu finns de en möjlighet att sänka sin fästvallazon. Vi slipar en nedsänkning i fästzonen. I och med detta så blir de inte en höjd med fästvalla, utan de blir så att man " gömmer " fästvallan, vilket gör att de inte blir ett motstånd av fästvallan höjd. Dessutom så sliter inte vallan så mycket i och med att man har den nedsänkt.

Motionär. Sommarförvaring. Man ska skydda sina belag under sommaren. Gör man inte de så torkar belaget ut. Men först så måste man rengöra glidytorna. Ni kan med en lätt fuktig trasa med vallaväck torka av glidytorna. Ett annat sätt är att smälta på något paraffin, och medans det är varmt sicklar du bort paraffinet. Det 3:e alternativet är för er som nyttjar Zipps. Stryk på Zipps G, innan det har torkat så torka bort vätskan med en trasa. Efter ni har gjort något av ovanstående, lägg på ett paraffin som skydd. Men de bästa är att stryka på ett lager Zipps G. Med Zipps G blir de mycket lättare när säsongen börjar. Då behöver ni bara borsta bort Zippsvallan och sedan är de färdigvallat. På Fästzonen kan ni låta den gamla vallan ligga kvar, dvs om de har varit en burkvalla. Vallade ni klister som sista gång. Rengör med vallaväck och lägg på ett lager burkvalla.

Proffs. Tänk på att den sista snön är väldigt smutsig. Mer eller mindre mellan varje vallning så bör man rengöra sitt belag. Gör man inte de så hamnar smuts mellan glid lager och belag. Detta gör att glidvallan sitter inte så bra.

Motionär. Vi ska börja säsongen med att ta upp spannet på skidorna. Spann, dvs det som ska ligga i luften då man åker utför. Raksträckor och uppför så trycker man ned spannet och får fäste. Se till att ni får rätt skidor när ni köper skidorna. Hellre för mjuka skidor än för hårda. Då ni står på en skida med helfot så ska spannet kunna tryckas ned helt och hållet.

Proffs. Spann har jag skrivit om förut, men ökar på de ytterliggare. För att få optimala skidor så bör man välja märke efter sin kapacitet. En del märken är " jobbigare " att trycka ned än andra. Sedan som jag skrev tidigare gällande uppmärkning så kan man komplettera med vilken flex din skida har. Hur mycket reagerar din skida vid + 15 kg? Vilken spannlängd har du då? De finns nog ingen åkare som har jämn vikt under en hel tävling.

Motionär. Som vi har skrivit tidigare om vallning av fästet att man alltid ska valla med ett gradantal varmare än ute temperaturen. Men de vill trycka på nu är att du bör valla med extra bra fäste första gången du åker för säsongen. Har du bakhalt första turen, så sitter de till nästa tur, och då åker du garanterat extra spänd vilket gör att du inte glider ut riktigt. Så de gäller att skapa ett förtroende för skidorna. 

Proffs. Gammal valla?. Många vallar ständigt om sina skidor. Men en bra regel är att fästvallan glider mycket lättare om den är gammal. ( gammal = några veckor ). Glidvallan glider bättre om den är nyvallad. 

För er om gillar det ni läser. Dela eller Gilla gärna vår hemsida. Knapparna ser ni högst upp till höger.